Opskrifter

Her har vi et udvalg af de opskrifter, du kan finde i vores bog “Bjesken”.

Vores bog “BJESKEN” kan du købe i vores shop

Køb her

Gravad laks
Med Skagen Malurt Bjesk og bær

Ingredienser til 4 personer:
½ side fersk laks
½  spsk. hele peberkorn
5 kommenfrø
3 spsk. salt
3 spsk. sukker
1 bundt dild
4 cl Skagen Malurt Bjesk
Mayonnaise
Blåbær
Hindbær
Rugbrødscrumble

Fremgangsmåde:
Skal og saft af 1 økologisk citron
Knus peber og kommenfrø og bland dem med salt og sukker. Blancher dilden hurtigt i kogende vand, tør den godt i et viskestykke og hak den fint.
Læg laksen i et fad. Riv og pres citronen og kom begge dele over fileten sammen med krydderiblandingen, den hakkede dild og bjesk.
Dæk fadet til med husholdningsfilm og stil den på køl i 48 timer.
Skær laksen ud i fine strimler og anret den på tallerken med friske blåbær, hindbær og lidt mayonnaise. Drys med lidt rugbrødscrumble. Der kan tilsættes mere frisk dild.
Nyd den gravad laks med en Skagen Malurt Bjesk.

Moules Mariniére
Med Jubilæumsbjesk, pesto, chili og lime

Ingredienser til 4 personer:
2 kg friske blåmuslinger
½ dl Skagen Jubilæums Bjesk
1 dl hvidvin
2 dl piskefløde
2 spsk. basilikumpesto
½ rød chili i fine skiver
(mere hvis man er til det stærke)
½ lime skåret i skiver
1 gulerod i strimler (julienne)
½ porre i strimler (julienne)
2 fed hakket hvidløg
Salt og peber

Fremgangsmåde:
Skyld og rens muslingerne godt.
Kom muslinger og alle ingredienserne op i en gryde og kom låg på.
Sæt gryden over varme og damp muslingerne, til de åbner sig.
De muslinger, som ikke åbnes, må ikke spises.
Nyd muslingerne og suppen sammen med en Skagen Jubilæums Bjesk.

Jomfrusild (Maatjes)
Med toast Melba og krydderurtecreme

Ingredienser til 4 personer:
1 jomfrusild (maatjes)
2 spsk. cremefraiche 38%
2 spsk. mayonnaise
Dild
Timian
Persille
Purløg
1 fed hvidløg
½ skalotte løg
Citronsaft
Lyst brød
Syltede tranebær

Fremgangsmåde:
Skær Jomfrusilden i mindre bidder og læg den oven på det lyse brød.
Cremefraiche og mayonnaise røres sammen i en skål, hak krydderurter, hvidløg og skalotteløg fint og rør det i dressingen. Gem lidt at det hakkede skalotteløg til pynt. Vend det hele sammen og smag til med citronsaft og salt og peber.
Hertil anbefales en Skagen Perikum Bjesk.

Marinerede sild
Marinerede i Havtorn

Ingredienser til 4 personer:
4 hvide marineret sildefileter
3 dl eddike
150 g brun farin
150 g sukker
2 laurbærblade
10 sorte peberkorn
1 tsk. tørrede koriander.
2 stjerneanis
1 skalotteløg i skiver
1 gulerod i strimler (julienne)
100 g havtornebær

Fremgangsmåde:
Kog det hele op i en gryde, til sukkeret er smeltet. Køl lagen ned, når lagen er helt kold lægges sildefileterne ned i lagen, så de er helt dækkede.
Lad silden ligge i lagen i 4-5 dage, inden den nydes.
Hertil skal der nydes en Skagen Havtorn Bjesk.

Røget sild
Med smilende æg marineret i tranebærbjesk med krydderfedt og rugbrød

Ingredienser til 4 personer:
4 røgede sildefileter
4 kogte smilende æg
Tranebærbjesk
Krydderfedt
Purløg
Skalotteløg
Rugbrød

Fremgangsmåde:
De kogte æg pilles og ligges i tranebærbjesk, så de dækkes. Stil dem i køleskabet i 12 timer, så de har taget farve af bjesken.
Lun den røgede sild enten på en pande i lidt smør eller i ovnen.
Skær skalotteløgene i ringe og anret det marinerede æg ovenpå.
Server silden med hakket purløg, krydderfedt og rugbrød.
Hertil skal der nydes en Skagen Tranebær Bjesk.

Cremet Fiskesuppe
Med Skagen Malurt Bjesk, safran, ingefær, chili og torsk

Ingredienser til 4 personer:
1 liter fiskefond
4 dl piskefløde
4 cl Skagen Malurt Bjesk
1 rød chili
4 fed hvidløg
50 g Revet ingefær
Et nip safran
Salt og peber
Citronsaft
200 g Torskefilet
100 g Rå jomfruhummerhaler
1 gulerod
1 persillerod
½ porre

Fremgangsmåde:
Kom fond, fløde og hakket chili, hvidløg, ingefær og safran op i en gryde.
Kog det hele godt igennem i ca. 30 – 45 minutter. Smag til med salt og peber.
Sigt suppen over i en ny gryde.
Skær torsk i nogle mundrette stykker, sørg for at der ikke er ben.
Urterne skæres i fine strimler (julienne). Kom urter og torsk op i suppen sammen med bjesken og kog suppen op.
Suppen må ikke koge for længe, da torsken kan smuldre.
Rist jomfruhummerne i lidt smør på en pande og kom dem i suppen
inden servering.
Nyd en Skagen Malurt Bjesk til suppen.

Gammel Daws
Glas: Rocks

Ingredienser til 4 personer:
40-60 ml Skagen Bjesk – din favorit
½-1 tsk. Skagen Lynghonning
4 dråber Angostura Bitter

Fremgangsmåde:
Tilføj 20 ml Skagen Bjesk i glasset og lynghonningen, rør rundt indtil honningen er opløst. Tilføj 2 isterninger og Angostura Bitter, rør rundt i 30 sekunder. Tilføj 2 isterninger mere og 20 ml Skagen Bjesk, rør rundt i 30 sekunder mere. Top op med is.

Pynt:
Appelsinskal. Pres appelsinskal ud over glasset og ned i drinken. Tilføj skallen i glasset.

Skagen Mint
Glas: Cocktail

Ingredienser til 4 personer:
20-40 ml Skagen Bjesk – dem som er lagret på bær.
10 mynteblade
Lille håndfuld friske bær
Juice, ved brug af:
· Revlingebær og revlingbjesk: 30 ml æble & 30 ml tranebær
· Tranebær og tranebærbjesk: 60 ml tranebærjuice
· Havtorn og havtornbjesk: 60 ml æblejuice
15 ml sukkervand. (Sukker opløst i vand, 50/50)
15 ml frisk limejuice

Fremgangsmåde:
Mortel bær og mynte i shakeren.
Tilføj resten af ingredienserne, shake med is.
Si og hæld i glasset.

Pynt:
Mynte og bær på toppen af glasset.

Landsby Saft
Glas: Martini

Ingredienser til 4 personer:
20-40 ml Skagen Bjesk – de lyse
30 ml appelsinjuice
30 ml ananasjuice
2 tsk. økologisk appelsinmarmelade.
2 skiver Ingefær, på størrelse med 2 x femmere.
7,5 ml frisk citron saft

Fremgangsmåde:
Mortel ingefær.
Tilføj resten af ingredienserne.
Shake med is.
Si og hæld i glasset.

Pynt:
5 tynde skiver ingefær, spredt ud som en fane.