Bjesk Opskrifter

Bjesk eller bjæsk er et gammelt ord, som faktisk er en alternativ udtale af ordet besk (bitter i smagen). Ordet bjesk stammer fra Vendsyssel og bliver brugt som betegnelse for en bitter eller en kryddersnaps. Man kan producere bjesk ved at komme urter, rødder, planter, bær eller frugter i brændevin, snaps eller vodka. Man siger, at det kun er fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan lagre bjesk på eller hvad for nogle bjesk opskrifter, man kan lave bjesk efter.

Hos Skagen Distilleri (Skagen Bjeskeri) har vi skrevet en bog, som indeholder en række bjesk opskrifter på, hvad vi synes er de bedste ingredienser og fremgangsmåder, når man skal lave bjesk. Vores bog om Skagen Bjesk finder du på vores webshop. Ud over bjesk opskrifter finder du brugbare beskrivelser af de urter, man kan lagre snaps med. Der er nogle tips om, hvornår man samler urterne, hvor meget man skal bruge og hvor lang tid snapsen skal have lov at trække for at opnå de bedste resultater.

 

Bjesk opskrifter på 16 forskellige bjesktyper

I vores bog om bjesk står der en masse om 16 forskellige urter og bær, som man med fordel kan benytte sig af, når man kaster sig ud i at lagre hjemmelavet bjesk (kryddersnaps). Vores bjesk opskrifter afspejler vores respekt for den kulturelle arv, som bjeskproduktionen er en følge af. I Vendsyssel er der mange, der nyder deres hjemmelavet bjesk og det skal der være plads til.

I den forstand er vi selvfølgelig traditionstro, fordi vi har forstået betydningen af bjeskproduktionen som et lokalt og fællesanliggende. Skagen Bjesk er dog ikke alene et produkt, der bærer præg af traditionelle fremstillingsmetoder. Den er også vores vellykkede forsøg på at videreudvikle vores allesammens bjesk, så den også bliver kendt i hele verden. I dag lagre vi 8 forskellige typer Skagen Bjesk og en Julebjesk, hvis blanding ændrer sig fra år til år, alt efter de urter, der findes ude i naturen.

Find vores udvalg af bjesk på vores webshop eller kontakt Skagen Distillery i dag på tlf.: +45 6066 1109. Du må også gerne skrive til os på mail: jcw@skfisk.dk